Μέτρα στήριξης των απολυμένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Ομοσπονδία

Μέτρα στήριξης των απολυμένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Ομοσπονδία

Προς:
- κ. Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών


Σχεδόν τρία χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την στιγμή που η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) έθεσε σε καθεστώς εκκαθάρισης την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία», τη μεγαλύτερη συνεταιριστική μονάδα στην Βόρεια Ελλάδα.
Η Ένωση που παλαιότερα απασχολούσε 700 εργαζομένους και δεχόταν το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης σήμερα απασχολεί μόλις 23 εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή απλήρωτοι παραμένουν μέχρι και σήμερα οι 50 πρώην εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας, οι οποίοι δέχθηκαν να απολυθούν τον Δεκέμβριο του 2004 με τη διαβεβαίωση της ΑΤΕ ότι προτεραιότητα στη διαδικασία εκκαθάρισης θα έχει η δική τους αποζημίωση. Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια και οι 50 απολυμένοι παραμένουν απλήρωτοι, αλλά και το εργοστάσιο υπόκειται σε οικονομικές ζημιές κάθε χρόνο που περνάει χωρίς να ολοκληρώνεται η διαδικασία εκκαθάρισης.
Οι οφειλές προς τους απολυμένους του συνεταιρισμού αγγίζουν τα 1,7 εκατ. ευρώ και κάθε απολυμένος δικαιούται να εισπράξει ως αποζημίωση από 25 έως 40 χιλιάδες ευρώ.
Επιπλέον οι πλειστηριασμοί στους οποίους προχώρησε η ΑΤΕ στα περιουσιακά στοιχεία της «Ομοσπονδίας» απέβησαν μάταιοι με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται και η κατάσταση των απλήρωτων απολυμένων της Ομοσπονδίας, αλλά και να μεγαλώνει το χρέος της Ένωσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η απόδοση των αποζημιώσεων στους πρώην εργαζομένους της ΕΑΣΘ «Ομοσπονδία»;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Ομοσπονδίας και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;

- Ποια είναι τα στοιχεία του ισολογισμού του εργοστασίου ντομάτας που λειτουργεί μέχρι και σήμερα και ποιο είναι το ύψος των ζημιών που έχει σημειωθεί τα χρόνια που εκκρεμεί η εκκαθάριση; Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για τον περιορισμό των οικονομικών ζημιών;

- Τι μέτρα πρόκειται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η διαδικασία εκκαθάρισης της ΕΑΣΘ «Ομοσπονδία» και να αποζημιωθούν οι απολυμένοι;